Focusing nivo 1 t/m 4

Focustrainingen

In vier kortlopende gecertificeerde trainingen maak je kennis met de verschillende Focusstappen. Je leert ermee werken en ze toepassen in leven en werk. Daarnaast besteed ik speciale aandacht aan de rol van Focusing in communicatie en het aanboren van je creatieve potentieel. Klik hier voor aanvullende informatie over Focusing.

Focussen 1: Stapsgewijs Focusing leren

Kennismaken met de 6 stappen van het Focusproces staat centraal. Er is aandacht voor de houding van presence die daarbij nodig is, een houding van bewuste aandacht. Je leert innerlijk ruimte maken en maakt contact met de felt-sense: dat wat vaag voelbaar is rondom een kwestie. Juist in het contact maken met dat vage gevoel ligt de sleutel naar factoren die onderhuids je leven bepalen. Iedere training kan gevolgd worden vanuit een persoonlijke wens of vraag. In Focusing 1 leer je om je eigen innerlijke cliënt te volgen.

Focussen 2: Het verdiepen van je innerlijke proces

Een training om de basisvaardigheden uit Focussen 1 verder te verfijnen en te verdiepen. Hierdoor groeit het vertrouwen in het proces. Je leert hoe je bij je eigen proces kunt zijn terwijl je contact maakt met dieper liggende emoties zoals woede of angst, en dat wat kritisch of juist kwetsbaar aanvoelt in je. Je maakt verder kennis met Focussend taalgebruik en een groot scala aan vragen en suggesties om het proces op gang te brengen, te houden en te verdiepen. Het oefenen met een houding van presence blijft essentieel als veilige basis.

Focussen 3: Focussend leren begeleiden van anderen

In deze training ga je wat je hebt geleerd over Focusing, toepassen in de begeleiding van anderen. Je leert om vanuit een houding van presence bij het proces van de ander te zijn. Zonder oordeel luisteren staat centraal. Ook leer je hoe je door focussend taalgebruik het proces van de ander op gang kan brengen, op gang kan houden en verdiepen. Je leert een ander om zichzelf innerlijk te volgen, zichzelf te helpen.

Focussen 4: Het proces van begeleiden verdiepen en erop leren vertrouwen

Door de oefening met het Focussen neemt je sensitiviteit toe. In deze laatste training ga je het proces van begeleiden verder verdiepen en verfijnen. Er is aandacht voor moeilijke situaties die zich voor kunnen doen, zoals bij onverwerkt verdriet of trauma dat opkomt, blokkades of een sterke innerlijke criticus. Ook gaan we dieper in op helpende vragen om probleemsituaties op te lossen. Daarnaast is er aandacht voor de pure levenskracht die in ieder mens huist en hoe je daar al focussend toegang tot krijgt: The living forward energy! Het is door deze altijd aanwezige levenskracht waardoor je diepgaand leert vertrouwen op het Focusproces, zowel van jezelf als van de ander.

Iedere training duurt 18 uur verspreid over 3 dagen of 6 avonden. Neem contact op voor informatie of bekijk het actuele aanbod.

 

  Voor wie?

  • Voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling.
  • Voor mensen die graag een betere balans in leven en werk willen ontwikkelen.
  • Voor gevoelige mensen die veel indrukken opnemen uit hun omgeving.
  • Voor mensen die met mensen werken; om dicht bij jezelf te blijven en voor heldere communicatie

  Ervaring

  Mijn naam is Evelien Kroese en ik ben zowel communicatieadviseur als internationaal gecertificeerd Focusingtrainer en -begeleider. Met Focusing als proces heb ik meer dan 12 jaar ervaring en les gehad van bekende trainers als Ann Weiser Cornell. Sinds 2016 ben ik actief als communicatieadviseur en bestuurslid van de Stichting Focusing Nederland en Associate member of the International Focusing Institute.

  Waar?

  De trainingen vinden grotendeels plaats in Hilversum, soms ook in Amsterdam, Utrecht of Zeist. Klik op de pagina Actueel voor aanvullende informatie over het aanbod van Eigen Bron of klik hier voor het landelijke aanbod van de Stichting Focusing Nederland. Je kunt ook persoonlijk contact opnemen.